• CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

  • CENTAR ZA KULTURU - ĐAKOVO

BOŽIĆNA KINOTEKA

BAMBI (1942.)
5.12. srijeda u 17. 30 h


Bambi je lane koje će jednog dana nositi titulu princa šume, koju danas ponosno nosi njegov otac, čuvar svih šumskih stvorenja. Kada nije uz majku, Bambi provodi vrijeme s prijateljima, zecom Thumperom, srnom Faline i tvorom Flowerom. Radoznalo i veselo lane, Bambi stalno zapitkuje majku o svijetu koji ga okužuje te o opasnostima koje stanovnicama šume prijete svaki dan. Jednog dana tragedija pogodi šumu - lovci ubiju majku, a Bambi ostane sam... Uz tri nominacije za Oskara (najbolji zvuk, najbolja pjesma i originalna glazba) ovaj bezvremeni crtić o gubitku, odrastanju, ljubavi i hrabrosti je na listi Američkog filmskog instituta 10 najboljih animacija zauzeo treće mjesto, a na listi 100 heroja i negativaca istog filmskog instituta čovjek (lovac) zauzima 20. mjesto kao negativac.
Redatelj: David Dodd Hand
Uloge: Bobby Stewart
Donnie Dunagan
Hardie Albright
Žanr: animirani
Trajanje: 70 min

SAM U KUĆI 1 (1990.)
5.12 srijeda u 20. 00 h


Kada Kevinova mnogobrojna obitelj u potpunoj strci odjuri na aerodrom odakle leti u Pariz, gdje će provesti tri dana božićnih praznika, nitko ni ne sluti kako su za sobom ostavili zaspalog dječaka.Majka primijeti neprisutnost Kevina tek u zraku nasred Atlantskog oceana, a sva njezina nastojanja da se vrati u Chicago ne daju velike rezultate. Za to vrijeme Kevin uživa u svojoj nenadanoj slobodi sve dok kuća McCallisterovih ne postane meta dvojici provalnika, Harryju (Joe Pesci) i Marvu (Dan Stern), koji očekuju lak posao u kući koju čuva samo, po njihovoj procjeni, bespomoćni dječarac. Ali procjena im se pokaže krivom. Jedan od najunosnijih filmova svih vremena, "Sam u kući", božićna je komedija kakva se ne zadovoljava korištenjem brojnih klišeja i prazničnim ozračjem, već stvara originalnu i zabavnu priču koja će publiku nasmijati, ali i natjerati na razmišljanje o važnosti obiteljskog zajedništva.
Redatelj:
Chris Columbus
Uloge:
Macaulay Culkin
Joe Pesci
Daniel Stern
Žanr: obiteljska komedija
Trajanje: 103 min

ZAMEO IH VJETAR (1939.)
11.12. utorak u 20. 00 h


Amerika usred građanskog rata, 1861. Plantaža pamuka Tara u saveznoj državi Georgia mjesto je u kojem živi južnjačka ljepotica Scarlett O’Hara, najstarija od triju kćeri u obitelji O’Hara. Ona je izgleda najpopularnija djevojka u okrugu koju obožavaju svi mladići, osim Ashleya Wilkesa koju ju ne primjećuje a u kojeg je zaljubljena. Stoga ju iznenadi kada čuje da će se on oženiti za Melanie. Prije svadbe ona mu prizna ljubav, a on joj odgovori da ju također smatra atraktivnom, ali da se ipak odlučio za Melanie. Izbija rat a Scarlett se glavom bez obzira odluči udati za Charlesa, ali ubrzo postane udovica kada ovaj pogiba u bitci. Majka ju pošalje u Atlantu kako bi ju razveselila, makar sluškinja Mammy kaže da zna da Scarlett tamo samo želi ponovno sresti Ashleya. Tamo ju imućni, jednako uobraženi i cinični Rhett Butler pozove na ples.
Redatelj: Victor Fleming
Uloge:
Vivien Leigh
Clark Gable
Olivia de Havilland
Žanr: ljubavna, povijesna drama
Trajanje: 222 min

SNJEGULJICA (1937.)
12.12. srijeda 17. 30 h


Nekada davno u nekoj izmišljenoj zemlji živjela je mlada Snjeguljica u koju se zaljubio jedan princ. No ona je živjela u dvorcu svoje zle mačehe/kraljice kojoj je čarobno zrcalo jednog dana reklo da je Snjeguljica ljepša od nje. Kraljica je odmah postala ljubomorna i naredila svojem lovcu da ju odvede duboko u šumu i tamo ubije. No lovac nije imao srca ubiti nedužnu Snjeguljicu, nego ju je upozorio na zlu kraljicu i pustio da pobjegne duboko u šumu. Snjeguljica je trčala i trčala, sve dok nije naišla na jednu kuću u koju je ušla i zaspala od umora. No, ta kuća pripada sedmorici patuljaka koji cijeli dan rade u obližnjem rudniku. Kada se oni te večeri vrate natrag i primijete da im je netko bio u kući, pomisle da se radi o čudovištu ili o lopovu. Ipak, kada upoznaju Snjeguljicu, priraste im k srcu i odluče zaštiti je od zle kraljice. Kraljica se preruši u staricu kako ju Snjeguljica ne bi prepoznala te joj pokloni otrovnu jabuku od koje ova umire. Tada se vrate patuljci i počnu proganjati kraljicu koja se popne na brdo i padne u provaliju kada je htjela baciti kamen na njih. Patuljci su sagradili stakleni lijes za Snjeguljicu, nemajući srca pokopati ju. Onda se jednog dana pojavio princ i poljubio Snjeguljicu – nakon čega je ona oživjela.
Redatelj:
David D. Hand (supervizor)
William Cottrell
Uloge:
Adriana Caselotti
Lucille La Verne
Pinto Colvig
Roy Atwell
Žanr: animirani
Trajanje: 84 min


SAM U KUĆI 2 (1992.)
12.12. srijeda 20. 00 h


Kevin McCalister (Macaulay Culkin) ponovno je s Vama! No ovoga puta je u New Yorku, i to s dovoljno novaca i kreditnih kartica da od Velike Jabuke načini svoje vlastito igralište! Ali Kevin neće još dugo biti sam. Ozlčoglašeni banditi Harry i Marv (Joe Pesci i Daniel Stern), koji se još uvijek oporavljaju od posljednjeg susreta Kevinom, također su se uputili u New York gdje planiraju izvesti svoju slijedeću blagdansku pljačku. Kevin je spreman poželjeti im dobrodošlicu mnoštvom zamki i prepreka koje šeprtljavi banditi nikada neće zaboraviti!
Redatelj: Chris Columbus
Uloge: Macaulay Culkin
Joe Pesci
Daniel Stern
Žanr: obiteljska komedija
Trajanje: 120 min

TITANIC (1997.)
13.12. četvrtak u 20. 00 h


Titanic je američka epska romansa i film katastrofe iz 1997. godine kojeg je režirao i napisao James Cameron. U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u sjeni stvarne tragedije potonuća možda najpoznatijeg broda u povijesti glume Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenutku dok brod putuje prema svojoj vlastitoj propasti. Iako su glavni likovi i ljubavna priča potpuno izmišljeni, u filmu se pojavljuju i stvarne povijesne ličnosti. Gloria Stuart u filmu glumi ostarjelu Rose koja nas u naraciji vodi kroz cijelu priču, a Billy Zane glumi Cala Hockleyja, njezinog zaručnika iz mladih dana.
Redatelj: James Cameron
Uloge:
Leonardo DiCaprio
Kate Winslet
Žanr: ljubavni
Trajanje: 194 min

DAMA I SKITNICA (1955.)
18.12. utorak 17. 30 h


Upustite se u uzbudljivu avanturu sa nezaboravnim likovima: Dama, ljubavlju razmažena koker španijelka; Skitnica, mješanac zlatnog srca iz siromašne četvrti; Jock i Trusty, Damini najbolji prijatelji; i Si i Am, dvije najprepredenije mačke ikada dospjele na platno.
Redatelj:
Clyde Geronimi
Uloge:
Peggy Lee
Barbara Luddy
Žanr: animirani
Trajanje: 76 min

ČAROBNJAK IZ OZA (1939.)
18.12. utorak 20. 00 h


Djevojčica Dorothy živi na farmi u Kansasu, a društvo joj pravi pas Toto. Nakon što zapuše tornado, Dorothy i Toto ne uspiju se sakriti te ih vjetar, zajedno s kućom, odnese u magičnu zemlju Oz. Tamo Dorothy biva pozdravljena kao junakinja, jer je njezina kuća pala na zlu vješticu te ona, obukavši vještičine cipele, kreće u grad Oz, potražiti velikog čarobnjaka koji će je znati vratiti kući. Usput Dorothy susreće Strašila, Limenka i Plašljivog lava i oni joj se pridružuju u nadi da će čarobnjak ispuniti i njihove želje – Strašilu dati pamet, Limenku srce, a Plašljivom lavu hrabrost.
Redatelj:
Victor Fleming
Uloge:
Judy Garland
Frank Morgan
Žanr: fantastično - glazbeni
Trajanje: 103 min

BITKA ZA BOŽIĆ (2007.)
20.12. četvrtak 20. 00 h


U Cloverdaleu u Massachusettsu živi optometrist Steve Finch (Broderick), koji smatra da nema tog doba u godini koje se može usporediti s božićnim. Mnogo je godina provodio niz toplih i lijepih tradicija koje njegov obitelj - njegova žena Kelly (Davis), kći Madison (Shawkat) i sin Carter (Blue) – više ne mogu podnijeti. Unatoč prosvjedima iscrpljene obitelji, organizirani Steve popunio je kalendar u prosincu davežom - od godišnjega fotografiranja do rituala „ubiranja plodova“ pa sve do pjevanja božićnih pjesama. Odredio je i vrijeme za kupnju, „razmišljanje“ i zimski karneval, koji Steve veselo nadgleda, ali Steveov Božić najednom je uništen kada se ljigavi prodavač automobila Buddy Hall (DeVito) useli u susjednu kuću. Buddy uskoro počinje minirati Stevea i njegova reputacija “Kralja Božića” slabi kada Buddy odluči osvijetliti svoju novu kuću s toliko svjetala da bude vidljiva s ceste. A riječ je o poprilično žaruljica! Mogu li Steve i Buddy objaviti primirje prije negoli svima unište praznike ili će se nastaviti nadmudrivati dok jedan od njih ne pobijedi?

Redatelj:
John Whitesell
Uloge:
Danny DeVito
Matthew Broderick
Žanr: komedija
Trajanje: 93 min

TRNORUŽICA (1959.)
27.12. četvrtak 17. 30 h


U jednom kraljevstvu u 14. stoljeću priređeno je veliko slavlje: kralj i kraljica dobili su kćer, princezu Auroru, nazvanu po zori. Iako je još uvijek malena, već je predodređena da se uda za princa Filipa, sina kralja druge zemlje. Uz brojne čestitare, povorci se priključuju i tri dobre vile od kojih joj svaka udijeli lijepi dar.
Slavlje prekida vještica Zlurada, razočarana što je nisu pozvali na slavlje i baca zlu čaroliju na princezu, proričući da će se u šesnaestoj godini ubosti na vreteno i umrijeti. Ne bi li se spriječilo zlo proročanstvo, vile odluče zaštititi djevojku sakrivši je u šumsku kućicu, a kralj zapovijedi da se spale sva vretena u kraljevstvu. Princeza će bezbrižno izrasti u lijepu seosku djevojku ne sluteći tko je, no urok je vrlo opasan i teško ga je izbjeći.
Redatelj:
Walt Disney

Uloge:
Mary Costa
Eleanor Audley
Žanr: animirani
Trajanje: 75 min

Cijena ulaznice na sve projekcije je 10 kn.